Posts

Showing posts from November, 2008

Datuk Leslie Davidson, a Planter Extraordinaire

Image
In Malaysian plantation sectors, planters normally refer to those who work as plantation Managers and related Executives. They even have a society of their own, The Incorporated Society of Planters. I was a planter myself, still feel like a planter and proud of being one.
. Datuk Leslie Davidson
.
Few days ago I read about a fellow planter, not an ordinary planter but a very outstanding planter. He is Datuk Leslie Davidson, a Planter Extraordinaire. He will be among few who will receive the inaugural Merdeka Award for outstanding contribution to the Oil Palm Industry. Born in Scotland 77 years ago, he started work in Pamol Estate, Kluang, in May 1951, as a young 20-year-old cadet planter. He left Malaysia for Cameroon in 1957 before sent back to Sabah in 1960, where he was instrumental in opening up oil palm plantations for Unilever and eventually became Unilever International Plantations' Group chairman.
.
Female oil palm flowers
.
At the time, oil palm pollination in Malaysia was done m…

Anak buahku sorang ni....

Image
Pada last entry berkenaan penat, ada sorang pengunjung yang tinggalkan komen bernama Linda@konda tu sebenarnya anak saudara aku, Mazlinda. Aku panggil dia dengan pangilan manja, Konda.
Kontrol ayulah konon...

Konda anak sulung dari 5 beradik, seorang anak saudara yang baik, suka membantu ibu bapa dan bertanggungjawab. Pernah terminum minyak api pada umur 4 tahun yang membantu membuat otaknya bergeliga! Duduk di asrama sejak umurnya 13 tahun membuatkannya lebih berdikari berbanding anak-anak saudara yang lain. Cucu manja Wan nya, dialah yang paling banyak menangis takala Wan menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Memang dia ni seorang penagih tegar, bukan dadah tapi ketagih aktiviti outdoor! Hobinya "merolang" (merayau) ke gunung, lautan, sungai, hutan rimba dan mana sahaja yang kaki boleh melangkah. Sebab suka merolang jugalah, dia boleh jumpa blog SEMALU nih.... akupun tak tahu macamana, tiba-tiba je muncul di pintu. Dalam kehidupannya pun begitu, tetiba je call kata dia dah s…

Penat

Image
Akhir-akhir ini aku rasakan tubuh badanku tidak berapa bertenaga. Kepenatan yang amat ketara, terutama bila melakukan pergerakan fizikal. Sebelum ini aku ada melakukan ujian darah untuk mengetahui tahap kandungan gula dan kolesterol aku. Keputusan mendapati tahap gula baik tetapi kolesterol agak tinggi (7.25).Dokor memberi aku ubat (Statin 20mg) untuk dihabiskan dalam masa 3 bulan. Ubat ini kata doktor tiada side effect, tetapi hari-hari awal aku mengambil ubat ini, mata aku 'berkedip-kedip' (ada ke perkataan tu?) tak boleh dikawal. Selepas 3 hari, pergerakan itu berhenti, tetapi badanku mula lenguh-lenguh. Dan sekarang setelah hampir sebulan, aku rasakan seperti teramat penat, tak kira masa. Tahap ingatan aku juga jadi terhad!

Aku pergi berjumpa balik dengan doktor tersebut, untuk dapatkan nasihatnya, tapi dia kata teruskan makan, jangan berhenti kerana kalau berhenti, tahap kolesterol mungkin akan naik kembali dan risikonya amat menggerunkan! Aku mungkin akan kena stroke!
Aku…