Perniagaan orang Melayu

Aku suka berbicara bab kejayaan orang Melayu dalam perniagaan, tapi bukan Melayu yang kaya raya kerana menggunakan pengaruh, kabel atau connection. Hari ni aku nak bercerita tentang seorang anak Melayu yang bernama Suhaimi yang hanya menjual goreng pisang. Hanya goreng pisang, terletak di sebuah gerai terpinggir di Seksyen 19 Shah Alam, berhampiran stesyen Komuter. Pekerjanya 8 orang, pelanggannya beratur panjang setiap hari. Anak Melayu inilah salah seorang idola aku, walau menjual goreng pisang, namun kejayaannya tulen dan amat membanggakan. Walaupun bukan ahli koperat, namun beliaulah antara usahawan yang aku kagumi.

















Berbaris panjang untuk membeli goreng pisang.
.
.















Pekerja sedang menggoreng pisang
.
.















Ini dia goreng pisang yang menjadi rebutan
.
.
.

Comments

Indera Kencana said…
Salam perkenalan untuk Abe Mc..

Asalnya menjenguk dari jendela Kak pB. Kemudian tergerak hari melaungkan salam. (Tergelak bila Abe kata hybrid dari mimosa pudica dan capsicum annum tu.. :)), betulkah begitu pemalunya..??)

Saya sedang membaca entri Abe yang lepas-lepas..
McBudu said…
IK, Thanx for dropping by. Macam faham je terms botanic tu.... :-)
minnie said…
Salam..
Pernah try dah goreng pisang ni.. memang best dan lain dari biasa.. Yang tak larat tu nak beratur panjang...
ZZ said…
Bagus nih! Boleh masuk blog saya kat jomniaga.com
Purpleheart said…
Memang best, pastu murah pulak, sapa tak nak.. dengarnya, dulu siap amik nombor ya?
McBudu said…
minnie: Walaikumussalam, kalau pergi awal sikit, Q nye tal lah panjang sangat.

ZZ: nanti saya lawati blog anda.

Purpleheart: La ni tak de nombor, tapi kena beraturlah... pastu seredak ambil sendiri...
indica said…
hebat sungguh gorpis tu ..ada aura kot..aku sekadar boleh membayangkan kesedapannya je..sbb agak jauh nak pi S.Alam tu..

*gorpis - goreng pisang(slanga indon)
McBudu said…
Indica: ada awek indon ke? he he, rasa tak de lah outstanding sgt, tapi.. ada citarasa komersial kot...

Popular posts from this blog

Papan tanda dan maksudnya

Datuk Leslie Davidson, a Planter Extraordinaire

Corduroy ku