Posts

Showing posts from November, 2005

That Shawal bash

It's difficult to pinpoint exactly since when Idilfitri became a bedrock tradition for Malays here to celebrate in ONE whole month of Shawal, but it's been at least a generation it has been celebrated that way. I still remember my childhood time when it was only celebrated in 3 days, after which life was back to normal.

I invited a bunch of closed friends to my house last Sunday, the 20th of November (18 Shawal) Not exactly an open house but merely a get together session. My wife also invited her hardcore buddies.

Among my friends, Md Diah was the first to appear, together with his wife Norita and their lovely daughter. As far as I remember they never failed to show up whenever I invited them to my house. And of course, I will be counter invited! That was great!, when you want them to invite you, you invite them first! Just kidding pal...

Then came Adnan and the complete force. His eldest son really a grown up kid. His wife Faezah surprisingly was Norita’s classmates. What a sma…

LOTFI DATANG BERTANDANG

Image
Malam tadi (12 November 2005) Lotfi datang bertandang ke rumah aku, bersama isterinya Nor, dan dua orang anak terkecil, yang nombor satu dan dua dah balik ke sekolah, periksa katanya. Lotfi Bin Hamdani @ Paul Sinamuthu, seorang anak guru agama, masih seperti dulu, berat badan 70kg dan ketinggian 163 sm. Dia datang berhariraya ke rumah aku, datang jauh dari Sarawak! Lotfi masih ada banyak rambut dan style rambut dan cara speaking masih macam dulu tiada perbezaan. Turut serta dalam kunjungan ialah Roslan Osman Cassim (Roc) bersama isterinya Yati (Classmate Zai, SS, isteri Sabki Suhaili) dan dua anak perempuannya (dah masuk IPTA)serta seorang anak lelaki. Roc baru ni kena heart attack dan telah menjalani rawatan Angioplasty di IJN. Sekarang dia dah sihat nampaknya. Dia masih macam dulu, humble, friendly, tak macam anak-anak Tan Sri yang lain.

Mereka aku jamu dengan nasi lauk tomyam udang, ayam goreng, sayur campur goreng, ikan masin dan sambal tomato. Itu je yang sempat bila menerima lawa…

KISAH LUQMAN AL-HAKIM DAN KELDAINYA.

Image
Alkisah dalam satu riwayat menceritakan bagaimana pada suatu hari Luqman Hakim telah memasuki sebuah pasar dengan menaiki seekor Keldai, manakala anaknya pula mengikut dari belakang. Melihat tingkah laku Luqman itu, sesetengah orang yang berdiri di pinggir jalan pun berkata, 'Lihat orang tua itu yang tidak bertimbang rasa. Dia sedap-sedap duduk menaiki Keldainya sedangkan anaknya pula dibiarkan berjalan kaki."

Setelah mendengarkan kata-kata yang kurang sedap dari orang ramai maka Luqman pun turun dari Keldainya itu lalu diletakkan anaknya di atas Keldai itu dan kembali berjalan. Melihat yang demikian, maka sesetengah orang di pasar itu berkata pula, "Sungguh biadap budak itu. Orang tuanya dibiarkan berjalan kaki sedangkan anaknya sedap menaiki Keldai itu."

Sebaik sahaja mendengar kata-kata itu, Luqman pun terus naik ke atas belakang Keldai itu bersama-sama dengan anaknya. Kemudian sesetengah orang ramai pula berkata lagi, "Lihat dua orang itu menunggang seekor Ke…